Последно посещение: Нед Ное 27, 2022 8:13 am Дата и час: Нед Ное 27, 2022 8:13 am
 [ 8 мнения ] 
Интервю 
Автор Съобщение
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Интервю
Путин ще попари оптимизма на Борисов след изборите в Русия


Обидно е да сравняваме Първанов с Луканов, защото покойният премиер беше умен и опасен противник, категоричен е политологът
"ГЕРБ ги чакат тежки времена и трудни парламентарни избори, защото се изолираха тотално от останалите партии"

Антоний Гълъбов доктор по социология. Роден е в София през 1964 година. Завършил е социология в СУ ”Св. Климент Охридски”. От 1987 до 1990 година работи в Научноизследователския институт за младежта, а от 1991 година е научен сътрудник в Института по социология към БАН. От 1998 година пък е експерт в асоциация "Прозрачност без граници". Той е консултант на неправителствени организации, работещи в сферата на антикорупцията, човешките права, етническите и религиозните различия, връзките с обществеността. Автор е на много изследвания в областта на противодействието на корупцията.

интервю на Васил Василев

- Г-н Гълъбов, кое е за вас е най-значимото политическо събитие, което беляза отиващата си 2011 г.?

- Някои хора може би ще ви кажат, че изборите са били най-значимото политическо събитие за 2011 г. За мен обаче по-важна е цялостната тенденция, която се установи в политическия живот у нас. ГЕРБ на практика загуби много, като остана в изолация, въпреки че засега има мнозинство в парламента.

- Резултатите от последните местни и президентски избори не опровергават ли твърдението ви?

- Резултатите са знак за тенденции, а не за конкретно моментно състояние. Изборите са само междинен процес, който води Бойко Борисов и екипа му към нов тип изпитание – как ще присъстват в следващото Народно събрание. ГЕРБ няма да успее да си осигури комфортна преднина след пренареждането на политическата сцена. Времената за Бойко Борисов не са добри, защото оттук нататък той не може да намери политическа подкрепа в лицето на нито една партия. Въпреки че днес РЗС отново се обърна про-ГЕРБ, това е формация, която няма собствен електорат и не може да е гарант на управляващите на следващите избори. Яне Янев изпълнява външна мисия. Неговата задача е да изгори мостовете между Синята коалиция и ГЕРБ, за да не се коалират две партии, които са членове на ЕНП в Евросъюза.

- Загина ли окончателно национализмът в България с раздорите в „Атака”?

- В България никога не е имало национализъм, а национал патриотизъм и патриотари. „Атака” възникна без Волен Сидеров, а той беше само избрано лице, което да представлява определени хора. За мен дали „Атака” ще съществува с него или без него, не е толкова важно. По-интересното е кой ще запълни пространството на националпопулизма което е отворено. Виждаме г-н Солаков от СКАТ, който успя да събере доста гласове на президентските избори, че се е устремил натам. Бариерата, която не допуска в България да има автентичен национализъм, е комунистическото мислене и произход на патриотарите. Призивите за противопоставяне на САЩ и НАТО, но в никакъв случай на Русия, не са национализъм. Не може с прикрито русофилство да се крещи на площадите „Да живее България”.

- Замразяването на проекта Бургас-Александруполис не е ли знак, че все пак страната ни се освобождава от икономическите пранги на Русия?

- Всичко това, което в момента се случва, е временно и то се прави заради президентските избори в Русия през март 2012 г. След като Путин най-вероятно отново стане държавен глава на федерацията, правителството и Росен Плевнелиев трябва да очакват сериозно руско настъпление. Оптимизмът на Бойко Борисов ще бъде попарен от още по-мощната атака, която е подготвил Путин към България. Проектът Бургас–Александруполис за жалост не е прекратен окончателно, а само замразен. България не бива да участва в него, защото парите, които ще получим, няма да стигнат дори да покрием екологичните щети, които ще нанесе на природата ни.

- Загина ли окончателно автентичната десница?

- Гласоподавателите на тези избори показаха, че искат Синята коалиция да продължи напред. Там, където на местно ниво СДС и ДСБ участваха заедно, имаха успех. Изборите бяха тест за дясното пространство, което показа, че не иска подмяна на вота и фалшифициране на ОДС, в което ДСБ не присъства. ОДС издигна Румен Христов за президент и загуби катастрофално. Ако Синята коалиция бъде развалена, то СДС няма никакъв шанс да влезе сама в следващия парламент. Но много от хората забравят, че в Синята коалиция участват още Обединените земеделци, социалдемократите и радикалдемократичната партия. Считам, че успехът и изходът от кризисната ситуация за десните е засилването на невидимите субекти в коалицията

- Оттеглянето на старите муцуни ще помогне ли на демократите да излязат от ролята на последната цигулка в парламента?

- Проблемите не идват от т. нар. стари муцуни. В СДС се изредиха много лидери, които не успяха да вдигнат партията на крака. В парламента има пълна подмяна на депутатите, но това, както се вижда, не означава, че работата на народните представители е по-качествена.

- Ще опита ли Георги Първанов да се превърне в новия Андрей Луканов, който ще е премиерът агент на Русия?

- Сравнението между двамата е обида за покойния Луканов. Той беше изключително умен човек и затова беше много опасен противник. Георги Първанов няма този капацитет. Действително ще се бори за поста министър-председател, но това няма се случи чрез председателство на БСП. Държавният глава ще опита да принуди социалистите да го последват. Първанов ще обедини второто и третото поколение от комунистическата номенклатура, която иска да скъса с потеклото си и ще го насочи към социалдемокрацията, въпреки че заедно с технолозите си не са способни да запълнят тази ниша.

- Можем ли да очакваме искане за предсрочни парламентарни избори от страна на опозицията?

- Опозицията в лицето на БСП няма да поиска предсрочни избори. Социалистите ще изчакат да свърши мандатът на ГЕРБ
защото считат, че до края на мандата им ще натрупат достатъчно негативи. Цинизмът в цялата ситуация е, че БСП много бързо забравиха за най-тежката си загуба през 2009 г. Тогава получиха два пъти по-малко депутатски Места, отколкото през 2005 г. Местните избори през 2011 г. пък доказаха, че „столетницата” още не е преодоляла проблемите си. В същото време в БСП разбраха, че ГЕРБ е изключително удобен противник, който е преодолим. Партията на Борисов дава изключително добра видимост и е предсказуема.

- Решението на проблемите в БСП минава ли през оставката на Сергей Станишев?

- Сергей Станишев е компромисна фигура, която представлява корпоративните и планови интереси. БСП на практика няма бъдеще, а само минало. Тя не е модерна европейска лява партия. В нея цари хаос, затворен в стъкленица, който е дирижиран от разнородните идеи на т.нар. лобита. В ЕС не съществува партия, в която да членуват най-богатите хора в държавата, и тези, които едва свързват двата края. В същото време Станишев издава една монотонност и скука, с която не може да убеди избирателите си, че БСП се реформира.

- Защо тогава лидерът на социалистите бе избран да оглави ПЕС?

- Станишев има задачата да довърши един мандат. Той беше избран като човек от бившия източен блок, за да не се кандидатира за цял мандат след това. Големите европейски семейства не насърчават загубите по време на избори. Той е само лицето, което ще завърши поредния ешелон на Партията на европейските социалсти.

- Очаквате ли да се случи чудо и НДСВ да възкръсне от пепелта?

- НДСВ в този формат и с тази абревиатура е партия, която няма място в политическия живот повече. В нея обаче има фигури, които все пак успяват да оцелеят. Нищо чудно те да направят своя нова формация и да влязат в следващия парламент. НДСВ изпълни своята мисия. Набързо направената партия успя да върне България в орбитата на руските интереси. Неслучайно в една от първите си речи самият Сакскобургготски заговори за строежа на АЕЦ „Белене”.

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Вто Дек 20, 2011 3:30 pm Профил
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Интервю
БЪЛГАРИЯ ПРЕЛИВА ОТ БРУТАЛНОСТ И БЕЗОЧИЕ


Наследниците на бивши комунистически велможи безнаказано грабят държавата. Безогледното заличаване на миналото разби на парчета изкуството ни, категоричен е създателят на „Маргарит и Маргарита”
Николай Слави Волев е роден на 10.04.1946 г. в София. Две години е следвал архитектура. Завършил е кинорежисура във Лондонското филмово училище (1972). През 1985 г. документалният му филм "Грънци" печели "Сребърен дракон" на фестивала в Краков и "Златен Ритон" за най-добър български документален филм в Пловдив. През същата година печели Специалната награда на журито и наградата "Дон Кихот" в Карлови Вари за филма "Да обичаш на инат", който е обявен за най-добър български филм за 1985 г. През 1987 г. Николай Волев печели наградата Нордерн-Вестфален на фестивала в Оберхаузен за "Дом №8". От 2000 до 2006 г. е член на Борда на директорите на "Бояна Филм".

Наследниците на бивши комунистически велможи безнаказано грабят държавата

Интервю на Васил Василев

- Г-н Волев, защо през последните 22 години голяма част от българите загубиха морала и ценностите и забравиха за човешките добродетелите?

- През този разбойнически период беше направено всичко възможно да се заличат моралните и да се разграбят материални ценности, създавани в продължение на повече от век след Освобождението на България. Последиците от 10-ти ноември 1989-та биха могли успешно да се сравнят с тези от 9-ти септември 1944-та. За жалост след т. нар. Промяна вината за престъпленията на предишния режим беше хвърлена чисто формално върху Живков и още неколцина от по-старото поколение, докато

по-младите комунистически властници, децата на бившите велможи и голяма част от хората, работили в службите за сигурност

по най-безцеремонен начин си присвоиха почти всичко създаадено до момента. В резултат на това България престана да има държавност и тя продалжава да е разграден двор, в който властват безочието и бруталността. Излюпени от бившите комунистическите и комсомолски “яйца”, една шепа фалшиви демократи, висши социалисти и алчни бизнесмени държат истинската власт. Смея да твърдя, че в късния период на предишния режим българите имаха много повече морални ценности отколкото днес.

- Кой допусна децата на първенците в новата власт и в политическата върхушка?

- След 10-ти ноември хищниците в БКП заедно със своите предрешени като демократи представители в СДС създадоха законите и условията, които да обслужват техните интереси в задаващото се безогледно разрабване на България.

- Вие лично имахте ли проблеми с бившия тоталитарен режим, как се спасявахте?

- Аз съм сред онези от средите на киното, които са имали най-много конфликти с предишната власт. Въпреки това, немалка част от проблемите тогава бяха преодолими, защото на някои от ръководните постове в Киноцентъра и дори във високите етажи на властта имаше съвестни и почтени хора. Те, въпреки догмите и забрание, въпреки политическата цензура, налагана чрез шефовете на кинематографията, помагаха на изкуството да върви напред. Имаше достатъчно от онези, истинските комунисти, от които съм получавал безценна подкрепа – Борислав Шаралиев, Христов Ковачев, Свобода Бъчварова и т.н. Ще ви дам един пример. Когато направих „Маргарит и Маргарита” и трябваше да ме линчуват публично, на една от прожекциите беше извикан целият генерален щаб на българската армия. След като върху мен се стовариха унищожителни обвинения в най-тежките художествени престъпления срещу идеологията на комунизма, най-неочаквано се изправи

адмирал Добрев,

който каза: „Всичко това е вярно, не бива да си затваряме очите. Аз също като Николай Волев познавам властници, подобни на изобразения на екрана комунистически изверг и ние трябва да бъдем безпощадни именно към тях, а не към създателя на филма.” Тъй че дори тогава моите битки с властта не бяха предварително изгубени. За жалост след 1989-та България бе заграбена именно от онези комунистически изверги, които впоследствие се пребоядисаха като социалистически, и сега техните деца, внуци, роднини и всякаква прилепила се към тях паплач продължава да разграбва безнаказано държавата.

- Съществуват ли в България днес хора, които биха направили същата саможертва?

- Днес у нас изкуството е много далеч от нивото, което бе достигнато в годините между Пражката пролет на 68-ва и 1989-та. И вероятно ще минат още няколко години преди да се появят условия, в които творците във всички изкуства поне да се доближат до тези постижения. Почти всичко създадено през последните 22 години е на много ниско равнище, а малкото постигнати върхове са на убийствено средна “височина”.

- Харесват ли ви най-новите български филми, които върнаха част от зрителите в киносалоните?

- Някои от тези филми поне са направени сръчновато, но за жалост няма да имат дълъг живот, те са от типа „еднодневки”. Само след няколко години никой няма да се интересува от тях. Докато поне 10-15 от създадените преди 1989-та филми провалжават да са живи и до днес - няколко десетилетия след създаванети им. За да се направи качествено изкуство, трябва да има подходящ духовен климат, а той сега е напълно противопоказен у нас. Този така наречен “преходен период” мога да го сравня единствено със също толкова ужасните години между 1944 г и 1968-1970 г. Както тогава така и днес нищо смислено и стойностно не е възможно да бъде създадено. И тогава, и сега е налица същият ужасяващ бездуховен климат, характерен с безброй престъпления, беззаконие и бруталност. И ето – толкова години след това, отново всичко се повтаря. Просто не е възможно в общество, в което цари беззаконие и липсват морални ценности да се създадат качествени произведения на изкуството. Липсата на пари в културата е проблем, разбира се, но отсъствието на благотворна духовна среда е далеч по-страшно.

- Говорите песимистично, но все пак има ли изход тунелът, в който се намираме?

- Напротив, говоря реалистично. Считам, че достатъчно дълго време мина и вече ще започнат да се появят наченки на възраждане, подобно на онова през 1968-1970 г., когато започна тогавашния възход на българското изкуство.

- Как би се случила промяната, като новото поколение актьори има странното поведение на звезди, които греят в друг космос?

- Не мога да се съглася с вас. Вие, подобно на повечето българи страдате от една хронична болест – склонността да обобщава. Да, има млади актьори и творци, които хленчат и мрънкат, но в тези среди работят също и други, които не са такива. Това различие винаги е съществувало и ще продължи да съществува. Винаги ще има актьори и режисьори, които претупват нещата и създават духовни боклуци. Не съм от тях и познавам много други като мен. Работил съм, например, с Деян Донков, който е чакал и мръзнал с часове на снимки срещу мизерно заплащане. Същото е правил и Христо Мутафчиев. За съжаление винаги е имало конфликт между

самовзискателността и печалбарството,

но там именно се вижда кой с какво тесто е замесен.

- Защо кинаджиите превърнаха в боксова круша комунизма и масово го вкарват във филмите си?

- Това е буквално повторение на първите двадесет и няколко години след 1944 г., когато фашизмът, капитализмът и буржоазията бяха превърнати от тогавашните властници и творци в боксова круша. Филмите, които се направени тогава са също толкова жалки, колкото и произведенията на днешната антикомунистически конюнктура. Всъщност, тази безкрайна върволица от филми срещу комунизма е част от паравана, зад който се разграбва държавата. Наградите, които тези филми печелят на десетките незначителни кинофестивалчета по света нямат никаква стойност, освен в очите на създателите си и служат само за прах в очите на обществото. Все пак има отделни проблясъци, които дават надежда, че в недалечно бъдеще е възможно успешното ни представяне на някой от наистина значимите световни кинофоруми.

- А произвеждат ли се качествени филми в около нас?

- Разбира се. В Румъния, в страните на бивша Югославия, дори в Иран се правят далеч по-добри филми, отколкото у нас.

- Над какво работите в момента?

- Господстващият духовен климат в момента не ме кара да тръпна от желание за работа. Част от причината е и липсата на подходящ литературен материал, който да ме запали. Отдръпнал съм по свое желание от киносредите и прекарвам около девет месеца от годината в къщата си на Южното Черноморие. Но ако попадна на нещо, което си струва, бих дал всичко от себе си за да направя отново филм

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Сря Яну 04, 2012 11:04 am Профил
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Интервю
Събитието на изминалата година е, че най-после свърши ерата „Първанов”.
Пламен С.Цветков е професор по история в Нов български университет. Автор е на повече от 15 монографии в областта на политическата и дипломатическа история на 20 век. Последният му труд е посветен на света на мегамитовете. Историкът преобръща редица вкоренени клишета, приемани за аксиоматични истини.

интервю на Мая Стоянова

- Проф. Цветков, прогнозирайте като историк кое събитие от 2011 г. ще остане в новата история на България?

- Трудно е да се направи такава прогноза, но несъмнено ще бъде запомнено, че след 10-годишно президентстване си отива един човек, за когото ме беше срам, че ми е държавен глава. Освен това политическата сила БСП вече няма да държи властта на „Дондуков” 2. Тоест събитието е, че си отива ерата „Първанов” – един срамен период в най-новата ни история Той открито обслужваше интересите на една чужда недемократична държава, каквато е Русия. Според международните класации доскоро тази страна я определяха като смесен режим, даже никога не е проблемна демокрация, като България. Русия се намира някъде в зоната на здрача между демокрацията и авторитаризма, а сега, след като Путин се обяви отново като кандидат за президент, вече я определят като авторитарна държава. Жалкото е, че българският президент по най-безсрамен начин обслужваше интересите на тази държава.

- Какво наследство оставя Първанов?

- Наследството и за новия президент, а и за всички нас остава още по-голямата зависимост на България от руските енергийни източници, от една страна, а от друга - падение в морала изобщо на ценностите, които един президент би трябвало да носи като олицетворител на нацията. Като манталитет и поведение Първанов си остана комунист. Спечели изборите с лъжа, без да признае открито, че е бил агент на ДС. Към наследството му естествено можем да прибавим и олигархичните кръгове, които той лично не ги е създал, но ги обсулжваше и се оказа неотделим от тези среди.

- Занимавате се с митовете в историята, кой е най-големият мит за Първанов?

- Мисля, че за него не успяха да наложат някакъв голям мит, дори тези поръчкови социолози, които му дават голям рейтинг, сега признават, че това е рейтинг на институцията, а не на него като личност. Поради липсата на горна камара в нашия парламент президентската институция реално е единствената, която може да играе някаква такава роля и от такава гледна точка е съвсем естествено да се търси в президента някакъв, макар и слаб контрол срещу това, което се върши в НС, той
да бъде някаква гаранция срещу амбициите и действията на мнозинството в парламента. Този контрол е много условен, да не говорим, че по време на Тройната коалиция президент и правителство бяха едно и контролът тогава реално липсваше.

Последните социологически проучвания потвърдиха, че Първанов не е безспорен водач на одобряваните личности в държавата. Лично на мен неприятно впечатление ми правеше кампанията да го представят като социалния президент. Част от този мит беше кампанията „Българската Коледа”, аз не давам пари за такава благотворителност, защото тя е реклама за президента, а не работи за проблемите на тези дечица, които се нуждаят от помощ. Другият мит за Първанов, който също не сполучи, беше да го представят като открит, прям, честен и делови, а той години наред криеше, че е агент на ДС. После започна да обяснява, че е работил всъщност за благото на страната. Дебело трябва да се подчертае, че ДС е инструментът, с който Москва контролираше България.

Който е служил на ДС е служил на СССР, така че всичките приказки за някакъв патриотизъм са просто един цинизъм. Ако казват, че са служили на родината, просто са служили на съветската държава това е истината. Но Първанов никога не е бил открит политик, а двойствен, задкулисен, като всеки комунист е дразнел с този студен и безизразен начин на изразяване, като човек, който се страхува от гафове и фалове, а знаем, че като реални, живи хора всички допускаме грешки. В САЩ даже се шегуват открито с гафовете на Буш, Обама, а у нас се изживяват като безгрешни. Затова няма нормален човек, който да не е подразнен от неговата безизразна физиономия, която повтаря баналности. Освен, че си остана комунист и дозароби страната с руските енергийни източници, ще го запомня като някакъв робот, като фалшива машина.

- Как си обяснявате разрастващата се рекомунизация в обществото, на какво се дължи носталгията по Живково време?

- Първанов изигра съществена роля за този процес, както и цялата кагебистко-кадесарска мафия, но този процес е и един архетип освен многото обективни причини. По принцип човек съжалява за младостта, тази младост за голяма част от българите мина по времето на комунизма и вероятно за това е носталгията. Проучвания обаче показват, че при унгарците процентът на носталгиците към комунизма е много по-голям, отколкото при нас. Все пак говорим за Унгария, която 1956 г. направи революция срещу комунизма, това е Унгария, която уж най-успешно премина от комунизъм към демокрация. А сега се оказва, че там най-много тъгуват за онова време. Архетипа, за който говоря, е описан в Библията, в гл.11 на книга „Числа”. След като са освободени от робство и вървят вече към обетованата земя, евреите се вдигат на бунт срещу водача си Моисей и искат да го убият с камъни. Вопълът им е следният: „Добре си бяхме в Египет под робство, защото там рибата беше даром, имахме дини, краставици, лук и чесън”. Значи всичко се повтаря.

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Пон Яну 09, 2012 11:50 am Профил
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Интервю
БОРИСЛАВ ГЕРОНТИЕВ: ДНЕШНИЯТ ЛИДЕР Е НАПРАВЕН ПО МАЛКА КРОЙКА


"Ще я караме без големи идеи, без големи водачи, без големи писатели, без големи гайди".
Борислав Геронтиев е изпълнителен директор на „Национален фонд култура”. Автор на книги с поезия, проза, есеистика, публицистика. Като виден изследовател на българския фолклор е и добър познавач на българската душевност.

интервю на Стефан Стоев

- Какво загуби българинът в проточилия се преход?

- Две неща са заложени в народопсихологията на българина. Търпението, което ни е спасило, и фактът, че ние сме народ, който винаги се е борил за оцеляване. Ние сякаш не сме имали високи идеали. Имам свое обяснение защо изоставаме в културата от другите страни - чувстваме се малко уязвими, гузни да разкажем всичко за себе си от предишния период. Това всеки човек го носи в себе си. Защото в онази ситуация ние трябваше да оцеляваме и безспорно сме правили компромиси. Всички, без изключение.

- Пак сме изправени пред проблема с оцеляването – и духовно, и на битово равнище.

- Това, което най-много ме смущава, е, че се засили индивидуализмът. Ние сме поколението на поединичното оцеляване. Това нещо не само витае, но то се е загнездило вече у нас. Ти трябва да оцеляваш сам. Моят приятел, уважаваният от мен д-р Михайлов, също казва „Изходът е заровен в частния свят”. Едвин Сугарев, поет, човек с друг опит, също има едно такова изречение. При всички поколения и във всички прослойки това е начин на мислене. Без солидарност, без обща идея е абсурдно ние да постигнем нещо.

- Какво не сториха днешните лидери за това?

- Само си помислете колко самозванци се появиха по българските земи през последните двайсетина години. Самозванци – с лопата да ги ринеш. Водачи – със свещ да ги търсиш. Академик Васил Гюзелев смята, че водачите в съвремието са твърде малко, както в международен план, така и в национален, защото времето не е на големите политически водачи, и твърди, че
няма нужда от големи водачи, защото няма големи идеи а водачът трябва да носи в себе си голяма идея. Йордан Радичков пък мислеше, че е отминало времето на големите писатели и че започва времето на малките писатели. И той като академик Гюзелев си го обясняваше с техническия напредък, цитираше мисъл на Горки – след като човекът е измислил самолета, той е престанал да се удивлява на себе си, а е започнал да се удивлява на самолета. Като Радичков мислеше и един японски писател. Нашият век, казваше той, едва ли ще роди художник, равен на Толстой, това, според него, не може да се случи даже в страните от Европа и Америка, където писателското майсторство е на най-високо равнище. Бай Тасо Иванов, един от доайените на родопските гайдари, който през живота си е направил над две хиляди гайди, се жалваше, че вече не може да уйдурдисва тия големите родопски каба гайди – нямало вече материал за големи гайди. Така изглежда ще го караме – без големи идеи, без големи водачи, без големи писатели, без големи гайди... Ако се вярва на Радичков, че самият съвременен човек е скроен с по-малка кройка, че се е смалил неговият духовен обем, че са по-малки неговите габарити, за какво са му на човека с малка кройка, смален духовен обем и по-малки габарити големи идеи, големи водачи, големи писатели, големи гайди?

- Кои трябва да са менторите в трудни времена?

- Днешните времена са смутни, а в смутни времена избуява самозванството. Непрестанно се появяват нови и нови самозванци. Така е било още в библейските времена. Още по времето на Исус Христос самозванството е смятано за тежко престъпление. Самият Исус Христос е обвинен в самозванство: „Той трябва да умре, защото направи Себе Си Син Божий!“ Така е било и през Смутното време в Русия. Бунтовете избухвали един подир друг и начело на всеки бунт заставал непременно самозванец, който се обявявал за син на Иван Грозни и претендирал за престола. Като самозванец влиза в руската история никому неизвестният сибирски мужик Хрипунов. Десетина години след бунта на Пугачов той се самообявява не за кой да е, а за император Петър III. Главният самозванец, емблемата на самозванството, е Лъжедимитрий I. Предполага се, че това е избягалият от манастира Чудово монах Григорий Отрепев. Фамилията му произлиза от парцал, отрепка, но той изнамерил своя царски произход, като присвоил името на сина на Иван Грозни – Димитрий, който загинал десетина години преди това. За отбелязване е, че на страната на Лъжедимитрий I открито преминава не само част от болярите и дворяните – подкрепят го крепостното селячество и градската беднота с наивната надежда, че в самозванеца ще намерят добрия цар. Лъжедимитрий I се качва на престола, задържа се там близо година. След убийството му положили големи усилия да се разкрие лъжата около него и да не се допусне появата на нов самозванец, но само подир година се появява Лъжедимитрий II.

- Днес българинът не е ли поразен от безадресен гняв?

- Днешният българин сигурно познайва някои мъдрости от вчера като например „Гневен става, бит сяда“ или „Оти да се косим, като че ми мине“. Не можеш да разбереш дали е гняв или ставаме жертва на някакво подстрекателство. Ние какво доведохме докрай? Стачката на учителите ли доведохме докрай, стачката на лекарите ли, стачката на железничарите ли. Нищо не сме довели докрай!

- За какво ни трябва кастрене или „голяма шкурка“?

- За хленченето, за вайкането, за самосъжалението.

- Кеворк припомни образно eпизод от нощта след изборите – премиерът почуква президента по главата, както народът проверява с почукване динята дали е зряла. Какво пропускаме да проверим и защо сме на опашката на Европа?

- Когато пое управлението на държавата, Бойко Борисов често употребяваше метафората за обрания бостан, който са му завещали предишните управници. Може би е решил, че вече е време да провери как е реколтата в неговия бостан. Ние сме на опашката на Европа, защото сме първенци в послушанието, в слагачеството и се подмокряме, като чуем някоя хвалба, дошла откъм Европа.

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Вто Яну 31, 2012 8:55 am Профил
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Интервю
ЖУРНАЛИСТКАТА МАРИЯ ШАХЪМОВА:БИВШИ БАРЕТИ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ СЪС ЗАКОН


В Търговския регистър Алексей Петров фигурира с две ЕГН-та, което е правен абсурд, твърди известната изследователка на прехода


интервю на Деница Бояджиева

Мария Шахъмова е от „старите кучета” в журналистическия занаят. Писала е за вестниците "Свободен народ", "Континент", "Пари", "Банкеръ", "Кеш" и др. Вече не е на щат, а се занимава със собствения си проект - сайтът www.forumat-bg.com, в който публикува разследвания в различни области. Една от любите й теми е приватизацията. Познава в детайли сагата с боновете през 90-те години на м.в. и с РМД-тата, довършили раздържавяването. Разкритията й по темата й донесли няколко съдебни дела. Автор е на множество разследвания за силовите групировки и скрития бизнес на бившите барети.


- Г-жо Шахъмова, как започнахте да се ровите из темата за баретите като бизнесмени?

- Поводът беше новият законопроект за младежта и спорта от 1999 г., с който съдбата на атрактивното спортно имущество бе запратена в глухите парламентарни коловози. Тогава различни спортни деятели, сред които и Нешка Робева, пропищяха. Те ме сезираха и така за пръв път попаднах в дебрите на историята за частните фирми на баретите. Централна фигура в мистерии се оказа Алексей Петров. Тези хора превзеха спортни комплекси за милиони. По някакви причини днес, 10 години по-късно, същите хора са на негова страна и го наричат „прекрасен човек”. Те си знаят защо.

- На какво се натъкнахте в началото?

- Предвид последвалата шеметна делова активност на г-н Петров, е особено важно коя се оказва първата формация, в която се вписва. През 1992 г. той отказва да стане заместник на командира на специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ)- Красимир Петров, напуска отряда на баретите и създава „Сдружение Спортен клуб Левски". Негов председател е небезизвестният спортен деятел- левскар Стоян Хранов. През 1993 г. с негово участие е регистрирано „СД Атлас" с адрес бул. „Арсеналски" № 4, където се помещава и спортният плувен комплекс „Спартак”. В момента „Атлас" е ЕООД, собственост на Мануил Сираков. Същият е съдружник и в „Агро Бул груп" ООД с адрес кв. „Лозенец" № 67. На този адрес и около него, както и на бул. „Арсеналски” №4, се помещават още сума твърде любопитни АД-та , ЕООД- та и ООД-та , свързани по един или друг начин с Алексей Петров или с бивши негови колеги от отряда на баретите.

На бул. „Черни връх" 67 е базирана и „Лева груп", чийто управител е Момчил Кръстев, също арестуван при „октоподната" акция. Лева е собственост на „Лев корпорация", чиято централа пак е на „Черни връх" 67 и е акционер в застрахователната компания „Лев инс". Особено интересна е фирмата „Спарта 2000”, регистрирана 1999 г. на адреса на едноименния басейн на бул. „Аресеналски" 4. В нея 30% държи „Скантрейд" . Тя, от своя страна, е свързана с прословутата „Такси-С-експрес" и Застрахователна компания „Левски Спартак". Същевременно, името на Петров към днешна дата фигурира само на три места- в сдруженията „Асоциация за гражданска защита" и „Българска федерация по карате" и в прекратилата дейността си „Средец М”. Явно две са важните думички в историята на империята на бившата барета- „Левски" и „Спартак".

С течение на годините Алексей се чисти отвсякъде. Точно с неговите три имена, дата и месец на раждане, в архивите на АПИС има още един субект, чието ЕГН само с една от последните четири цифри от общо десетте, се различава от ЕГН-нето на „другия" Алексей Илиев Петров. Кой да ти каже кой е оригиналът и случайно ли се е случил дублажът...

- С какви доказателствата разполагате, че Трактора е участвал в източването на Кремиковци?

- Въпросната „Лева груп" участва в дружествата „Екотех инженеринг" и „Екотех 1", а през 2002 г. влиза на мястото на „Дару Метал" на прословутия Валентин Захариев в собствеността на обявеното в ликвидация кремиковско „Екотехнологии" ООД. Някъде по тази линия се търсят доказателствата против Алексей и сие за участие в източването на „Кремиковци". Факт е, че Петров е охранявал комбината. Не е ясно дали се е занимавал с охраната на материалните активи или с т.нар „икономическа охрана”, която пази ноу-хау, финансовата информация и паричните потоци на дадено дружество. И в двата случая можеш да крадеш, особено ако си в комбина със собственика.

Ето това би могла да бъде реалната роля на Петров. Валентин Захариев отрича, но добре се знае в какво бе уличена бившата шефка на НАП Мария Мургина- със сложни операции тя подсигури превръщането на длъжника Валентин Захариев в качеството му на собственик на „Кремиковци” в данъкоплатец №1. Фактически той направи отделните производства на комбината ООД-та и сложи отгоре за шапка една търговска фирма. Те работеха с дружества, които са индиректно свързани със Захариев и де факто продават сами на себе си на цени много по-ниски от пазарните. Възможно е точно тези схеми да е охранявал Алексей Петров. Преди приватизацията на комбината се твърдеше, че всъщност на входа и изхода стои Мултигруп. Интересното е, че Захариев воюва с Мултигруп и ДСП, а същевременно, стъпвайки там, започна да прави бизнес и да си партнира с лицето Мирчо Петков-Циганина, което е безспорно свързано с Доган. Знае се, че той построи сараите му.

- В разследванията ви попадат и по-малко известни имена на средите на бивши барети, които водят по същите следи. Как така те станаха най-големите бизнесмени в държавата?

- Макар и не толкова печално известни, лицата Филко Славов и Николай Тодоров никак не са за подценяване. Днес Тодоров е председател на създадения през 1994 г. от Алексей Петров „Съюз на бившите барети". Адресът„Арсеналски" 4 отново изплува, този път чрез регистрираното там дружество „Ин - 80". Освен Тодоров, в него партньори са и доста от останалите членове на Съюза на бившите барети. Две години по-късно е създадено „Спартак холдинг - С.Х." АД, с адресна регистрация бул. „Черни връх" 67. В надзорния съвет са вписани Алексей Петров и Николай Тодоров.

През 1998 г. пък той става председател на директорския борд на ЗК „Спартак - живот" АД, което променя името си на „Спартак - Секюрити" АД. Не по-малко важна фигура в отбора е командвалият СОБТ от до 2003 г. Филко Трендафилов. Той е собственик на регистрираното през 1999 г. дружество „М. Рикон". Седалището му е на бул. Черни връх 67. Негов управител е Георги Лашков. Той от своя страна е притежател на „Р.М.С.- 21" със седалище на ул. „Арарат" 7. (бел. ред. където е къщата на г-н Петров, в която антиоктоподите го закопчаха). До 2006 г.
„Р.М.С." формално се води на името на Милена Георгиева, поради заеманата от г-н Славов важна длъжност в сигурността на държавата.

- Защо се пренасочихте към полето на Интернет, има ли хляб за разследващата журналистика там?

- Искам да завися от хората, които ме четат, те да са моите работодатели. Дано те ме подкрепят, защото не искам да търся пари от някой друг, който да ми казва за какво мога да пиша и за какво- не. Властимащите се опитват да яхнат и интернет, но тук вече ще ударят на камък. Трудно е да контролираш чичко Гугъл.

Фамилни тайни спасяват Трактора от затвора. Засега...
Твърде любопитното е раздържавяването на предприятието „Агрокомерс" на бул. "Дондуков" № 54. През 1999 г. то е продадено на Кирил Недев, който се явява син на един от бившите шефове на "Агрокомерс" - Ради Недев. Срещу сумата от 100 хил. деноминирани лева Недев получава 80% от капитала на външнотърговското дружество, възлизащ на над 7 млн. лева. Същевременно, преди 8 години баща и син Недеви се помещаваха в нов офис на "Агрокомерс" на бул. "Васил Левски" 43, където бе адресирана и фирмата на Кирил Недев и Илия Лазаров, бивш началник на кабинета на президента Петър Стоянов. Към днешна дата пък съпругата на споменатия Кирил се оказа една от трите съдийки, освободили под домашен арест Алексей Петров. Остава въпросът дали пък той не е разполагал с информация за приватизационната далавера и не е използвал малката фамилна тайна, за да понатисне Темида?

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Вто Яну 31, 2012 9:03 am Профил
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Интервю
Проф.Любомир Стойков:Държат елита далеч от властта


Политици превръщат чалга стила в начин на живот
Любомир Стойков е университетски преподавател, журналист и пиар консултант. Автор е на 20 научни, научнопопулярни и публицистични книги за медиите, културата, модата и човешкото общуване. Обучил е над 2000 студенти в сферата на журналистиката, модния дизайн, бизнеса и публичната комуникация. Създател на първото в България телевизионно предаване за мода – „Блясък” по БНТ (1994); автор и водещ на най-популярното лайфстайл шоу по Нова телевизия – „От игла до конец” (1995 - 2003). Автор на 50 документални филма за световноизвестни дизайнери. Интервюирал е над 100 знаменитости от целия свят – в сферата на модата, киното и попмузиката. Носител е на националния приз „Човек на ХХI век”, на Наградата за принос в имиджмейкърството, на „Жълта роза” на Зонта Интернешънъл и др. Популярен е с фразата „Симпатията е взаимна!”

Интервю на Стефан Стоев


- Проф. Стойков, какъв е нашият елит днес – кой го определя, кой го направлява, кой го критикува?

- Истинският елит, или поне голяма част от него, не е във властта, не носи отговорност за съдбата на България, за съществуването на обикновения човек у нас. Най-умните, най-талантливите, най-честните и най-моралните бягат от управлението на държавата или просто не са допускани до него. Ако това не е вярно, защо страната ни е на последно място в ЕС по минимална работна заплата? Поради коя причина България е най-корумпираната в Евросъюза?

- Ако всичко това не стои по този начин, защо сме на последно място по цели двадесет и един критерия според Гугъл? Кой е в елита и кой е извън него – това не се определя от партийни схеми, протоколни указания или несериозни медии, а от колективната памет и от реално стореното за благоденствието и просперитета на обществото и народа. Истинският елит не търпи спекула и манипулации и не може да бъде направляван, защото всъщност елитът е призван да води, да направлява
Всеки има правото да критикува елита или онзи, който се мисли за негов представител, но е грешно – даже престъпно, да не се допуска елитът до управлението.

- При тази девалвация на морални и духовни ценности кои са днешните идоли на младото поколение?

- На върха на езика ми е да кажа: Силиконови певачки, бездарни футболисти, мускулести примитиви, милионери, които си търсят съпруги... Но ще кажа и друго, тъй като участта ми на университетски професор всекидневно ме среща с безкрайно любознателни и талантливи студенти, които с ирония или многозначително безразличие се отнасят към смешната ценностна ситуация у нас. Техни кумири са Стив Джобс и Бил Гейтс, Ал Пачино и Робърт де Ниро, Лари Кинг и Опра Уинфри, Карл Лагерфелд и Мартин Маржиела, Димитър Бербатов и Лионел Меси, Еминем и Zaz. Наистина съм щастлив от факта, че с вкус и култура те преодоляват домораслите критерии и манипулации, че са богато информирани, компетентни, мотивирани и остро критични.

- Защо политиците и медиите имат сериозен принос в опростачването на обществото?

- Разбира се, че е така! Така нареченото опростачване е може би най-голямата рана на съвременната ни култура. Модерните ценности се размиват и ерозират: на мястото на интелигентния и красив език безпардонно се намърдва примитивният и пошъл изказ; в пространството доминират постъпки и действия, пренаситени с арогантност, бабаитлък и тарикатлък от ниска проба. Политиците и медиите са лидери на общественото мнение и от това какви идеи, норми, образци, стил и държане лансират те зависи в максимална степен нивото на културата и гражданското съзнание. За съжаление много от политиците се превръщат в шоумени, пускат дебелашки шеги и неотклонно следват „чалга” стила, правейки го начин на живот. Повечето медии ги популяризират охотно, величаят ги и налагат това като всеобща мярка за съществуване, вместо да разследват жестоките проблеми на действителността, да разобличават корумпираните политици и да показват стойностни модели на живеене.

- Освен на летището – има ли VIP и на друго място у нас?

- Много важните хора, каквото всъщност означава абревиатурата VIP, по правило са значими личности, които са важни за обществото, будят силен интерес и са търсени и желани от медиите. Място за „випаджии” има навсякъде. Банално е сега да говорим за червените килими и коктейлните зали. Параметрите на висшето и светско общество са очертани още от Франсис Скот Фицджералд и Труман Капоти...Темата за разделението на VIP и „простосмъртни” не ме вълнува толкова, колкото въпросът за сближаването между тях. Риалити форматите на телевизията създават впечатлението, че всеки може да бъде VIP и че границите са заличени, което обаче е много илюзорно. У нас с понятието VIP ужасно се преиграва и това неминуемо води до неговата девалвация. Далеч по-важно е истинските „випове” да намалят своята суетност и показност и да се ангажират още по-резултатно с важни социални и хуманни каузи.

- Какво ни чака, щом модни икони на тийнейджърите са чалгаджийките с повече силикон?

- Сред последните избрани БГ модни икони няма нито една фолк певица. Според нашата класация (на електронното списание Fashion Lifestyle Magazine и на още 30 утвърдени лайфстайл журналисти) такива за 2011 г. са Мария Илиева, Евгения Калканджиева и Деница Атанасова–Гергова. Дълбоко вярвам, че тази профанация и вулгаризация чрез чалгата постепенно ще отмре или поне ще бъде силно ограничена. И сега има положителни примери за това – особено онези фолк изпълнителки, които развиха вкуса си или пък се довериха на професионални стилисти – имам предвид Глория, Алисия, Галена...

- Какви поражения нанася чалга културата за формиране на естетически вкус у младите хора?

- Ужасни, трайни и почти непоправими! Особено на подрастващите, които 100% са екранно, медийно поколение и за много от тях подобно пренасищане с „фолкаджийки” означава „много яко” и „голяма работа”. Три са най-страшните поражения от чалгата – формиране на примитивизъм, вулгарност и крайно консуматорство. Елементарното отношение към живота заличава шанса за ценностно израстване. Вулгарните текстове и намеци опошляват истинските чувства, посягат грубо на красотата на любовта и секса. А консуматорството блика отвсякъде – най-важни са парите, колите, лукса, при това превърнати в самоцел. Наистина е кошмарно, че чалгата продължава да натрапва прекаления сексапил, смесвайки в музикален тюрлюгювеч по един непоносим начин ориенталското, балканското и европейското. Убеден съм, че те могат да се миксират далеч по-качествено и стойностно.

- Лавинообразно расте броят на предаванията, които бълват медийни еднодневки с претенции на звезди?

- Собственици и шефове на телевизии дават мило и драго за висок рейтинг на всяка цена, а това означава повече рекламодатели, повече приходи, повече печалби. Те носят и огромната отговорност за профанирането на съвременната култура... Регулационните органи също не бива да се ослушват, трябва да се намесват по-решително, „по-прокурорски”. Разберете ме правилно! Никога няма да отрека на медиите желанието да бъдат интересни, атрактивни и сензационни! Публиката има потребност от това и глупаво би било да й се откаже...Люпилнята за звезди всъщност е публична фалшификация и подмяна на ценностите. Пълно е с квазери, създадени от риалити шоута. Лошото е, че тези псевдо знаменитости запълват медийното пространство за сметка на общуването с истински таланти, със стойностни хора, с действителните, а не с измислените герои.

- Как българинът да е в крак с модата – артистичният елит има само усет и вкус, парите са у парвенютата. На кого да подражават младите?

- Невярно е твърдението, че българинът е кичозен по манталитет и няма добър естетически вкус. Напротив. Твърдя, че в това отношение превъзхождаме много нации, които иначе са с далеч по-висок стандарт на живот. Българските мъже и особено жените ни изконно носят в себе си естетическото усещане. Вярно е, че парите са незаменимо средство за скъпо и луксозно облекло, но съм виждал много богати хора, облечени адски зле, тъй като са естетически инвалиди. Аутлетите, навлизането на бързо оборотните модни стоки, както и растящата конкуренция позволяват с немного средства да се купят качествени дрехи и да се комбинират подходящо, придавайки модерна и елегантна визия. Не мисля, че младите трябва да подражават на някого конкретно. Най-важното е те да успяват чрез външността си да изразят себе си и да отстояват своята индивидуалност по един красив и автентичен начин...

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Сря Фев 22, 2012 1:23 pm Профил
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Интервю
ГОЦЕ СЕ ВРЪЩА НА МЕСТОПРЕСТЪПЛЕНИЕТО- "ПОЗИТАНО" 20


Първанов и Станишев превърнаха вековното бузлуджанско дърво в ГМО
Иван Генов е доктор по международно право, дипломат и депутат във Великото народно събрание, 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание от БСП. Преди две години се разделя със столетницата и става съпредседател на Българската левица с покойния Илия Божинов.

Интервю на Маргарит Симеонов

- Г-н Генов, какво символизира двубоят Първанов – Станишев? Какъв знак за обществото е тази яростна битка? Кой ще е победителят?

- Този сблъсък е символ на лявата несъстоятелност и на Първанов, и на Станишев като политически дейци. Наблюдаваме театър на нищетата на фалшивото ляво. Нито един от двамата, особено бившият президент, има културата и харизмата на социалист, на ляв човек. Те методично и целенасочено лишаваха БСП от лява идентичност по въпросите на вътрешната и външната политика, сигурността, идеологията. Двамата първенци паразитират върху вековното бузлуджанско дърво, превръщайки го в ГМО. Победител от тази битка ще е десницата, а жертвите ще са редовите социалисти И Първанов, и Станишев са далеч от проблемите на трудовите хора и са твърде близко до интересите на едрия капитал.

- Първанов напусна президентството с висок рейтинг, а Станишев стана временен председател на ПЕС. Това не са ли силни аргументи за всеки един от тях?

- Не бих казал. На 22 януари се освободихме от т.нар. социален президент, а всъщност отиде си задкулисният, милитаристичен и олигархичен държавен глава закрилящ заменките, прегърнал плоския данък, вдъхновил престъпния закон за досиетата, възпяващ капсулирания етнически модел на ДПС. Неговият рейтинг е показател за степента на влияние на олигархията и капитала в българското общество и политика. Високият пост на Станишев е негов личен успех, но нека не забравяме, че ПЕС, заради социаллибералните си залитания, стана съучастник на най-тежката неолиберална криза, чийто главен носител е международната десница. Ето защо нито рейтинги, нито постове са достатъчни аргументи за когото и да било да се представя за лидер на лявото. Реалните стъпки и действия са меродавни. А техните се разминават и противоречат на лявата логика и политика.

- Първанов твърде агресивно атакува Станишев, че е изолирал и поставил в застой БСП и работи за ГЕРБ. Имат ли основания подобни обвинения?

- Цинизмът на Първанов няма граници. Всеки друг, но не и той има право на подобни атаки. Хората имат памет и са длъжни да бдят. За 4 години “успешно” ръководене на БСП Първанов доведе нейната ПГ от 58 депутати през 1997 г. до 48 депутати през 2001 г. и трета политическа сила. Той е този, който през последните години се съпоставя и флиртува тайно с Бойко
Борисов. Днес говори дори за референдум срещу плоския данък, а като президент мълчеше и аплодираше този данък. Апологет на Тройната коалиция, а постфактум я съди. Всичко това говори за политическа и морална недостатъчност
Оставам настрана, че Първанов бе най-удобният за Ив. Костов противник. Първоначално неопосканата папка “Гоце” караше някои да живеят в паралелни светове. В крайна сметка именно бившият председател на БСП зададе грешната й посока към дясна социалдемокрация и социаллиберализация, която я водеше към изолация и застой. Не случайно обичаше и седеше на трапезата на олигарсите.

- На 4 февруари във Варна бившият председател и президент в обкръжението на Румен Петков и Кирил Добрев стартира кампанията си за лидерство в БСП, като отново търсеше легитимация за участието си в събитията от преди 15 години. Героичен акт ли е 4 февруари или тази дата е свидетелство за контролирана пасивност?

- Да, Първанов наистина започна поредния си кръстоносен поход срещу БСП от Варна. Една трагикомична дата, предшествана от палежа на парламента (10-11 януари 1997 г.), той се опитва да я героизира и превърне в национален празник. Смешно! Очевидно на "Позитано" 20 вече не малко функционери престанаха да ръкопляскат на 4 февруари. Изтрезняха България можеше да има друга, по-добра съдба, ако Първанов не бе попречил да се сформира втори, по-широк кабинет на демократичната левица начело с акад. Сендов. Тогава нямаше да има унизено Народно събрание, нито престъпна приватизация и грабеж на правителството на Ив. Костов. Що се отнася до веселата компания на Първанов във Варна – тя говори сама за себе си, придава “съвършенство” на неговия лик.

- На срещата във Варна бившият президент лансира необичаен, задкулисен начин за избор за нов председател на БСП. Каква е тази тактика, каква е крайната цел на маньовъра?

- Докато Станишев е възприел тактиката на дозирана самоотбрана и контраатака, то нервите на Първанов явно не издържат и той отново търси опора в задкулисието. Бившият, в много аспекти деец, иска да дезавоалира делегатския състав на конгреса през май т.г. Затова препоръчва “кръгла маса” от старейшини (кукловоди), която да определи новия председател. Това всъщност е нежната революция на Първанов срещу Станишев и БСП. Видите ли, конгресът щял да дискредитира партията, ако тя избере новия председател по класически начин – в съревнование от делегатите. Това са “демократичните” съждения на държавника. Крайната цел на маньовъра на Първанов е да постигне уж нулев резултат в двубоя – нито той, нито Станишев да е формален председател, но бившият президент да посочи “новия Станишев”, а самият той да е неформалният партиен лидер, който в евентуален момент да се самопредложи за премиер.

- При такова безпринципно единоборство какъв е полезният ход за лявото политическо пространство?

- Най-добре е лицето Първанов повече да не замърсява екологично лявото пространство, да сее интриги и раздори в него и да го отклонява по доказано грешния Блеъро-Шрьодерски път. Ако има малко чест – да се върне към своя пластмасов проект АБВ, в който “няма ляво, няма дясно”, а има гола амбиция на един изпечен кариерист, който никога не е бил истински социалист. Той се родее с проекта на Кунева, но тя поне има международна подкрепа. И още нещо. Нека Първанов повече да не снася като кукувица яйца в чуждо гнездо. За политиците най-печално е когато следват максимата от теорията на наказателното право – престъпникът се завръща на местопрестъплението. В случая на "Позитано" 20. С други думи, Първанов очевидно би бил вреден за обединителните процеси вляво

- Г-н Генов, а как се развива вашата партия Българската левица и с какво се ангажира Вашето европейско политическо семейство – Европейската лява партия?

- След първите си скромни успехи в местните избори – общински кмет, председател на общински съвет, съветници - ние продължаваме да изграждаме мобилни структури в цялата страна и да се включваме в протестите на гражданското общество – напоследък срещу АСТА, срещу вредните технологии за добив на шистов газ. Привърженици сме на Левите Обединени Сили (ЛОС) и активно се готвим за следващите парламентарни избори. Всеки месец през тази година ще провеждаме международни форуми у нас по линия ЕЛП и нашата фондация “Бузлуджа” в партньорство с фондация “Роза Люксембург”. На пълни обороти се включваме в дейността на ЕЛП, на която сме редовен член. През 2012 г. се очертават две супер инициативи: Алтернативен Европейски Конвент за изход от кризата (30-31 март).

Този форум е контрапункт на безплодното споразумение на “Меркoзи”, което на 1 март ще бъде наложено на послушните правителства. Стартираме и Европейска гражданска инициатива (1 млн. подписа на континента), чиято крайна цел е създаването на Европейски фонд за социално развитие и солидарност, който ще играе ролята на публична банка за облекчено финансиране на социални и екологични проекти. Убеден съм, че двете леви политически семейства – ЕЛП и ПЕС, могат да действат координирано срещу кризата - това глобално престъпление на системата и да се борят за изграждането на един друг ЕС: по-справедлив, солидарен, екологичен и мирен.

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Пет Фев 24, 2012 10:12 am Профил
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Интервю
Костадин Паскалев е една от най-интересните личности в политическия живот на България. В правителството на НДСВ и ДПС е министър на регионалното развитие и благоустройство. След това успява да събори червената крепост на дългогодишния кмет Лазар Причкапов и става градоначалник на Благоевград през 2007 г. още преди да изтече мандатът на Паскалев, той заявява подкрепата си към Георги Първанов. Малко по-късно бившият държавен глава включва Паскалев в екипа си. През 2011 г. благоевградският кмет е сред основните съучредители на движението АБВ на Георги Първанов.

интервю на Васил Василев


- Г-н Паскалев, на какво се дължат промените в кабинета на ГЕРБ?

- Правителството на ГЕРБ не е коментирало публично достатъчно ясно финансовата си политика, както и тази в здравеопазването и образованието. Затова най-лесният начин е да се уволняват министри. От чисто управленска гледна точка е добре за Бойко Борисов, но в никакъв случай не помага на държавата да се развива.

- Има ли алтернатива Борисов в лицето на БСП, където започна открита война между Георги Първанов и Сергей Станишев?

- Алтернатива винаги има и не може да се говори постоянно за политическа криза. В БСП ще се разбере какво се случва на конгреса през май. Лидер в БСП трябва да стане този, който има реални политически идеи, а не поредното интригантство в партията. На хората им омръзна от елементарни популистки идеи да се формира обществено мнение и да се лъкатушат в една или друга посока. Докладът на Световната банка показва, че България не е имала последователна политика по отношение на демографския проблем. Що се отнася до БСП, на конгреса човекът, който покаже, че има реална политика за развитие, ще бъде и моят избор.

- Т.е. вие бихте гласували и за самия Сергей Станишев?

- Аз не изключвам каквито и да са варианти. Само че не виждам как Сергей Станишев може да участва в един истински дебат, в който да се бори с идеи. Ще ви кажа съвсем откровено. Станишев направи груба грешка с това, че започна да коментира Георги Първанов и го определи като заплаха за лидерския му пост в партията. В момента медиите се занимават с вътрешната манджа на БСП и никой не поставя критични въпроси пред Бойко Борисов. Защо никой не попита премиера какво прави, за да се пребори с тенденциите, че през 2050 г. в България ще останат 4,5 млн. души. Не се коментират пенсиите, ниските заплати, а само проблемите в БСП. Има конгрес, на който ще стане ясно какво ще се случи, а до изборите има повече от година.

- Защо Първанов не постави тези въпроси на Сергей Станишев, по чието време страната отново беше на икономическото дъно в ЕС?

- Аз съм работил в екипа на Първанов, който направи няколко много важни хода. Единият от тях беше програмата за развитие на страната „2020”. В нея имаше стратегия за здравеопазването, което в момента е основен проблем на това правителство. С някои от тезите аз не съм съгласен, но те са поставени за дискусия. Това как Първанов или Станишев се нападат, не ме интересува...

- Вие бяхте сред основните учредители на АБВ на Първанов. Какво се случва с движението и на какво се дължи фалстартът му?

- Ясната идея на Първанов беше да направи обединение на лявоцентристкото пространство, в което да има място и за БСП. Ревността на Станишев обаче не позволи на партията да стане част от идеята на Първанов. Станишев се почувства засегнат и точно това попречи на Първанов да сложи спирачка на АБВ.

- Каква е логиката да сложиш спирачка на новосъздадено движение?

- Точно това, за което ви говоря. Ако Георги Първанов беше продължил да развива АБВ, щеше да се получи грандиозен скандал в лявото политическо пространство.

- Освен Първанов и Станишев, възможно ли е в битката за БСП да се намеси трети човек, за когото говори Стефан Данаилов?

- Не знам, нямам представа, защото не се занимавам с интригантската страна на въпроса. Мен ме интересува дебатът и идеите за развитие на БСП и на България...

- Почти всеки социалист говори така, защо 22 години нищо не се е променило и традициите на конгресите ви си продължават казионно?

- Вижте, аз не съм наивник. За мен нещата стоят по друг начин. В момента
управлението в партията е безидейно Трябва да се вкара свежа енергия в БСП, защото в противен случай не може да се очаква промяна. Тогава може да ми коментирате, че Бойко Борисов нямал алтернатива.

- Не съм коментирал с вас такава теза, но считате ли, че с всичките си гафове през двата мандата Първанов може да бъде свежият кръводарител, за който говорите?

- Да, не сте изказали такава теза, но вижте, медиите са се превърнали в пиар агенции на ГЕРБ. Що се отнася до свежата енергия, не съм човек, който отписва хората, както не бих отписал и Сергей Станишев. Той направи три мъдри хода, докато беше премиер. Станишев използва всичките си контакти в Европа, за да станем пълноправни членове на ЕС. Второ – направи стъпки за спечелването на европари. Хубаво е Борисов да направи една сметка какви пари са влизали по времето на тройната коалиция и какви по времето на ГЕРБ. Освен това в момента Бойко Борисов, колкото и да се ядосва, че тройната коалиция е вдигнала пенсиите, това беше добър ход. Наред с това вдигна заплатите на учителите. На Станишев не му достигнаха сили и време, за да реформира образователната система. Да въведе един учебник по история например за всеки клас.

- Ще изиграе ли лош номер на Станишев изваждането на досието „Гоце”?

- Да, определено. Извинявайте, нима не може Първанов да извади списъка с членове на политбюро от времето на Тодор Живков? Не е това начинът. Аз твърдя, че както в политбюро е имало много добри хора, така и в ченгеджийницата е имало свестни хора, които са си вършили качествено работата. За да ви докажа, че не съм от хората, които само могат да плюят, ще ви кажа, че изключително много уважавам Иван Костов и Бойко Борисов заради енергията, която влагат в своята работа. Много уважавам примерно и един Жан Виденов, който отстояваше националните ни интереси пред Русия. Уважавам и Симеон Сакскобургготски заради това, че успя да успокои бизнеса в страната. Уважавам и Станишев за добрата му социална политика.

- БСП ли не ви позволи да се кандидатирате за втори мандат като кмет на Благоевград или фактът, че сте от отбора на Първанов?

- Изключително уважавам новия кмет, който обаче не е подготвен и не познава практиката да се работи с европейски средства. Ако не се вземе в ръце, ще се провали. Аз оставих в блестящо състояние една община, която днес има проблеми. Ако следите политиката отдавна, ще видите, че преди 4,5 години заявих, че няма да се кандидатирам. Причината не е Георги Първанов, нито глупостите, че нямам енергията да управлявам общината. Имам енергия да изора половин България. Човек се уморява от това, да доказва, че не е камила. Като кмет имах 18 прокурорски проверки от данъчните, от ДАНС, от ГДБОП и от кого ли още не.

- Подозирате ли, че зад тях стои Станишев, който създаде ДАНС и контролираше службите, както твърдеше опозицията през 2008 г.?

- Бях проверяван не само по времето на Станишев, а и след това. Не искам да подозирам когото и да е, но ми омръзна аз да бъда постоянно подозиран.

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Вто Мар 27, 2012 9:31 am Профил
 [ 8 мнения ] 


Кой е на линия

Регистрирани потребители: CommonCrawl [Bot]


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov